Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

A fontos és a sürgős élet-halál harca

Kazmer

Az első dolog, ami minden időtervezés rákfenékje, a fontos és a sürgős dolgok küzdelme. Ugyanis a naptárunk egy folyamatos ádáz csata színtere. A csata két résztvevője: a fontos és a sürgős dolgok. Ennek a csatának nem kisebb a tétje, minthogy megvalósulnak-e életünk fontos céljai vagy sem. A fontos dolgok nagyon könnyen vesztésre állnak: ugyanis a sürgős dolgok szinte mindenkinél előnyt élveznek a fontosakkal szemben.

Amikor egy hosszabb idő után visszatekintünk, megdöbbenünk: annyi minden fontosat meg akartunk valósítani az életünkben, és ténylegesen olyan kevés célunkat sikerült valóra váltani! Ki akadályozott meg ebben minket? Nem mások ezek, mint a gonosz sürgős dolgok, amelyek mindig elvitték az időnket.

Már a bibliában is van egy nagyon jó történet, ami jól rávilágít erre:

Abban az időben: Jézus és tanítványai betértek az egyik faluba. Egy Márta nevű asszony befogadta őt házába. Ennek nővére, Mária odaült az Úr lábához, és hallgatta szavait.  Márta meg sürgött-forgott a sok házi dologban. Egyszer csak megállt: „Uram – méltatlankodott –, nem törődöl vele, hogy nővérem egyedül hagy szolgálni? Szólj neki, hogy segítsen nekem.”  Az Úr azonban így válaszolt: „Márta, Márta, te sok mindennel törődöl, és téged sok minden nyugtalanít, pedig csak egy a szükséges. Mária a jobbik részt választotta. Nem is veszíti el soha.” (Lukács evangéliuma, 10,38-42)

Mik a sürgős dolgok? Azok amiket most rögtön el kell végezni. Kidurrant a kocsink kereke, gyorsan ki kell cserélni. 5-re a fogorvoshoz kell menni. El kell hozni a gyereket az óvodából.

Ezzel szemben a fontos dolgok nincsenek időponthoz kötve. Megírni életünk fő művének szánt könyvünket, megtanulni spanyolul, vagy egyáltalán kitanulni egy új szakmát, hogy egy jobb állást kapjunk, nagyon fontosak, de ennek nincsenek konkrét időpontjai a naptárunkban. Egyszerűen ezek a dolgok túl nagyok, hogy sürgessenek bennünket. Ezért csak egy halvány rossz érzés él bennünk, hogy meg kellene tenni, de valahogy ez nem válik konkréttá. Aztán egyszer csak elszállnak az évek és a fontos teendőinket sosem végeztük el. Erre ráébredni az élet legszomorúbb pillanata.

Mit lehet csinálni? Jókai Mórnak van a legnagyobb életműve a magyar irodalomban. Az anekdota szerint felesége, Laborfalvi Róza minden reggel bezárta a szobájába és addig nem engedte ki amíg a napi kötelezően előírt oldalmennyiséget meg nem írta. A mai napig nagyon sok író elmondja (én is), hogy ezzel a módszerrel dolgozik: szigorú napi szokásba építi, hogy ezt a nagy célt, naponta lebontott kis feladatokban elvégezze.

Erre is van egy aranyos történet. Az apuka megbízza a kisfiát, hogy a teljesen elgazosodott kertet tisztítsa meg. Amikor a kisfiú meglátja a kertet, elsírja magát: De hát ez hatalmas, ezzel én nem tudok megbirkózni!  Az apuka ekkor kijelölt egy kis részt: Ezt ugye meg tudod csinálni? Láss neki! Amikor kész lett, az apuka megdicsérte és kijelölt egy következő részt. Így ment ez minden nap – és csodák csodája a lehetetlen nagy feladat egyszer csak befejeződött. 

Ezért a fontos feladatokat úgy tudjuk elvégezni, ha azokat lebontjuk részfeladatokra és beépítjük a heti, napi teendőinkbe. Szokást alakítunk ki, amivel így apránként elvégezhetjük a nagy feladatainkat. Például minden nap reggel 6 és 7 közt írunk két oldalt a könyvünkhöz, vagy tanuljuk az új szakmát, vagy egy idegen nyelvet. Ez nem tűnik soknak. Pedig az. Egy év alatt meg lehet írni napi egy órában egy komoly könyvet, alapfokon meg lehet tanulni egy szakmát vagy középfokon egy idegen nyelvet. És ezek nagy dolgok!

Mivel úgy láttam, az időgazdálkodás nagyon sokaknak kiemelt problémája, egyrészt a könyvesboltomban létrehoztam egy időgazdálkodás részleget! Nézze meg most!

Konkrét kérdése lenne? Hozzászólna? Itt a Facebookon megteheti!

Leave a Reply