Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

A minket irányító gyíkok – Heti motiváció

Elmesélem két élményemet.

Az egyik elég félelmetes. Több mint 25 éve, életemben először ültem egy igazán gyors és jó autóban. Lerobbant az autóm és messze vidékre kellett sürgősen mennem tárgyalni és a kölcsönzőben csak egy BMW volt. Valahol a Balaton partján éppen nekiálltam előzni egy teherautót és nagyon élveztem, hogy ezzel tényleg lehet is. Szemben az úton senki sem volt, és már a teherautó mellett voltam, amikor észrevettem, hogy a szembe sáv padkáján álló kis Polski a világ legtermészetesebb módján elindul. Rögtön láttam, hogy itt, ha nem csinálok valamit, frontális ütközés lesz. Hatalmas satut fékeztem és éppen vissza tudtam bújni a teherautó mögé.

A másik élmény még régebbi, már több, mint harminc éves. Első gyerekünket vártuk, a feleségem már a kórházban volt, amikor kisétáltam az utcai telefonfülkéhez és felhívtam a szülészetet. Közölték: éppen ebben a pillanatban született meg és fiú. Még nem tudják a súlyát, mert nem mérték még meg.

Ezt a két élményt azért meséltem el, mert mind a két esetben rendkívül erős érzelmeket éltem át.  Amikor megláttam szembe jönni a kis Polskit, hirtelen megsűrűsödött a világ. A szívem nagyon gyorsan és erősen kezdett dobogni. A bőröm libabőrös lett. Iszonyú erő öntött el. Mikor már a teherautó mögé kerültem, utána még percekig éreztem a szívdobogást és a bizsergést a bőrömön.

Ezzel ellentétben, amikor meghallottam, hogy fiam született, valami fantasztikus örömöt éltem át. Hirtelen könnyűnek éreztem magam és határtalan boldogság öntött el, ami még órákig megmaradt.

Mindkét élményem jó példája az agyunk ősi szabályozásának. Szervezetünk legmélyebb rétegében kémiai anyagokkal történik a vezérlés. Agyunk és más szerveink speciális anyagokat termelnek és ezeket gondosan kis körömpiszok méretű tartályokba bezárva tárolják. Ezek aztán megfelelő jelre kiszabadulnak és a véráramba jutva komplett programokat futtatnak le az egész testünkben.

Az egyik ilyen anyag az adrenalin. Ez felelős a reakciónkért, ha életveszélyes helyzetbe kerülünk. Ha küzdenünk kell, vagy menekülnünk, ez az anyag önti el a véráramunkat és ennek a hatására gyorsabban ver a szívünk. Minden felesleges folyamat leáll (például az emésztés) a tartalékaink a vérbe ürülnek. Minden vért az izmaink kapnak, ezért a perifériákban (például a bőrünkben) összeszűkülnek az erek. Ezért áll fel az adrenalin elöntötte harcoló kutyákon a szőr és ezért érezzük a bizsergést ilyenkor a bőrünkben. Ezt éltem én át ott, amikor előzés közben szembe jött velem a kis Polski. Vészhelyzetben az adrenalin néha egészen elképesztő dolgokra képes, hogy mozgósítsa a szervezetet. Igazolt esetek vannak például, hogy gyönge nők furgont emeltek fel puszta kézzel, hogy leemeljék a gyermekükről vagy, hogy a világháborúban az ellőtt lábú katonák a kezükön rohantak vissza az árokba.

A másik ilyen hormon az endorfin, köznevén boldogság hormon. Ezt alapvetően a szervezetünk jutalmazásra használja – ha valami olyan dolgot teszünk meg, ami hasznos, egy-egy endorfin löketet kapunk. Az endorfin legerősebb jutalma a sikeres fajfentartásért jár, azaz az orgazmus esetén ez a hormon szabadul fel és ettől érezzük a szex során olyan jól magunkat. Kevésbé erőteljesen, de endorfin szabadul fel a testmozgástól (például kocogástól). Igazából, amikor átéljük, hogy sikeresen elvégeztünk egy feladatot, szintén mindig kapunk egy endorfin löketet. Ezt éltem át fokozott formában a fiam születésekor is.

Ma már tudjuk, hogy ezeken kívül rengeteg fajta hormon termelődik a szervezetünkben, ami sok mindenre kihat. Néhány fontosabb:

  • A tesztoszteron (férfihormon) felel az önbizalomért, versengésért és a koncentrációért.
  • A progeszteron és ösztrogén (a női nemi hormonok) felelnek a havi ciklusokért, de a női szépségért is.
  • A feniletilamin a szerelemhormon,  ettől látják a szerelmesek rózsaszín ködben a világot.
  • Az oxtocin a szeretet hormon ami a bizalom érzetét adja
  • A melatonin, amit a tobozmirigy termel, az alvást szabályozó hormon.

A hormonok szabályozásába mesterségesen is beavatkozhatunk – legálisan és illegálisan. A legtöbb kábítószer az adrenalin és az endorfin szabályozást babrálja. Ezért ezek általában különböző kombinációban okoznak feldobódottságot és boldogságot. De legálisan is termelhetjük ezeket például extrém sportokkal az adrenalint vagy testmozgással (vagy szexszel) a dopamint és az oxitocint. A fogamzásgátlók a progeszteron- ösztrogén háztartásra hatnak, a melatonin tablettákkal pedig az idős korban is, amikor már nem eléggé termelődik, természetes módon jól lehet aludni.

Nem tudom ki, hogy van ezzel, de számomra elég kiábrándító dolog volt, amikor megismertem a hormonális szabályozást. Ugyanis azzal kell szembesülnünk, hogy nagy érzéseink, sikereink és bukásaink igazából a bennünk levő körömpiszok méretű tartályokból kiáramló folyadékoktól függenek.

És ez még nem minden. Ez a szabályozás rendkívül ősi – sok száz millió éves. Igazából már a gyíkok is rendelkeztek hormonális szabályozással, sőt nagyon nem is változtak a hormonok és a hatásaik azóta sem. Igazából ez a szabályozás elképesztően ősi szoftver alapján fut: jutalmaz, büntet és szabályoz minden olyan folyamatot, ami a saját túlélésünkhöz és a fajtánk szaporításához szükséges.

Ismét, mint a testünk ősi programjainál mondtam – ez van. Ezzel kell együtt élnünk. Nem elég, hogy a testünk vízimajmokra és vadászó gyűjtögető ősemberekre van méretezve, ez a szabályozás még ősibb: gyíkokra lett tervezve.

Mindez rengeteg kellemetlenségnek lehet a forrása. Depresszióba eshetünk, függőségeink alakulhatnak ki, megcsúnyulunk, kihullik a hajunk és akár még meg is ölethetjük magunkat – mind és kizárólag a gyíkoktól örökölt hormonális szabályozás miatt. Viszont, bármilyen rossz is a helyzet most, hogy már tudunk minderről, esélyünk lesz ezeket kézben tartani.

Kommentálja itt a Facebookon!

Legjobb Önfejlesztő könyvek tára itt.

Kiemelten ajánlott könyvek a témához:

dr. Tóth András: Ősember a pénztárcámban

Minden napra motiváció a Facebook oldalunkon

A hét könyve:

 dr. Tóth András: Adjunk el nagy cégeknek

A múlt hét három sztár könyve:

Újdonságok:

Leave a Reply