Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Az időgazdálkodás szent grálja – a heti tervezés

compass

A heti időtervezés a hatékony időgazdálkodás szent grálja. Igazából ez a vízválasztó az igazán jó időgazdálkodás, és a lézengés közt. Miért?

Annak idején én még voltam katona, (ezt nem büszkeségből mondom, mert nem szabad akaratomból voltam, hanem mert kötelező volt) és többek közt megtanultuk az éjszakai mozgás művészetét térképpel és tájolóval (magyarul iránytűvel). Az ember nagy naivan úgy gondolná, hogy ezt úgy kell, hogy kinézzük az irányt, aztán az iránytűt magunk előtt tartva megyünk a jó irányba és egyszer csak odaérünk. Hát nem. Ha így megyünk, iszonyúan el fogunk térni az célunktól. Ugyanis, ha az ember minden lépésnél csak pár centit is eltér jobbra vagy balra, akkor ez tíz kilométer után már kilométerekkel arrébb lesz a céltól, pedig mindig jó felé ment. A helyes technika a következő. Az ember a tájolóval a helyes irányba keres valami pontot, ameddig még ellát és egyenesen oda megy. Innen megint a jó irányba keresünk egy következő pontot és oda megyünk. Persze ez éjjel gyakran csak pár méter, de még így is sokkal pontosabb, mintha csak úgy irányba mennénk.

Bármilyen hihetetlen ez a heti időtervezés lényege. Egy hét az pont annyi idő amit még be lehet látni, viszont pont hozzá is lehet igazítani a céljainkhoz. A múltkor meséltem a sürgős és a fontos dolgokról. Az simán elképzelhető, hogy egy-egy napunkat tökéletesen elmosnak a sürgős dolgok. Éppen most olvastam azt a részt a Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját könyvéből amikor ez elfoglalt ügyvéd elmeséli egy átlag napját, hogy milyen az amikor délutánra végre visszavergődik az irodájába és 17 telefonüzenet várja és mindegyik sürgős és fontos megjelöléssel. Na ilyen amikor hirtelen rászakad az emberre egy-egy sürgős ügyekkel túltelített nap. De nem minden nap ilyen.

Amikor egy hetet tervezünk, akkor már betervezhetünk fontos dolgokat is. Angolul megtanulni például nem sürgős de nagyon fontos. Ezért a héten betervezünk háromszor másfél óra tanulást, megadott időpontokba. És akkor az adott napon, az adott órában az a feladat már sürgős – mert ezt terveztük ide. A heti tervezés a legnagyobb trükk, amivel a fontos dolgainkat sürgőssé tehetjük.

Mikor végezzük a heti tervezést? Sokan vasárnap délután szokták elvégezni, van aki hétfőn kora reggel. Vagy van aki komolyan veszi a hétvégét és péntek délután végzi el a jövő hét tervezését. Sőt sokan igyekeznek már szabad pénteket teremteni, amikor a pénteken már nem dolgoznak, hanem ezt a napot teljesen az önfejlesztésnek, tanulásnak és regenerálásnak szánják. Ők már csütörtök délután megtervezik a jövő hetet. (Sokak számára a Timothy Ferriss: 4 órás munkahét  című könyvében megfogalmazott négy órás munkahét a célkitűzés. Ez sokak álma, de első lépésben az a szabad péntek egy jó köztes cél. Ez egyébként egyedül egy jó időmenedzsmenttel megvalósítható.) Teljesen mindegy mikor, csak legyen egy szilárd időpont, amikor minden héten időt szánunk a következő hetünk megtervezésére.

Hogyan tervezzük meg a hetünket? Először is erre rá kell szánni az időt. A heti időtervezés kulcsfontosságú. Először is ahhoz, hogy jól tervezhessünk, vegyük elő és nézzük át az alapértékeinket, a céljainkat és az ehhez vezető saját terveinket. Remélem ez mindenkinek szépen le van írva. Először ezeket nézzük át. Így tudatosíthatjuk hova is megyünk. (Erről nagyon sok jó könyv van, ha még ezt nem csinálták meg feltétlen ajánlom Brian Tracy: CÉLOK! és/vagy John C. Maxwell: Tedd próbára az álmod! című könyveit és írják le alapértékeiket, céljaikat és a terveiket).

Aztán nézzük át az előző héten mit végeztünk, hogy haladtunk a céljaink felé. Ez alapján szedjünk össze mindent amit a következő héten el kell végezni. Bármilyen idő tervező rendszert is használunk, írjuk be, melyik nap, vagy esetleg melyik időpontban az adott napon mit kell elvégeznünk.

Ennyi. Nem egy bonyolult dolog, maximum egy óra hetente, mégis óriási hatékonyság növekedést érünk el ezzel a módszerrel. Ráadásul rendkívüli nyugalmat ad – nem kell izgulnunk mikor mit csináljunk – mert ezt már beterveztük magunknak.

Mivel úgy láttam, az időgazdálkodás nagyon sokaknak kiemelt problémája, egyrészt a könyvesboltomban létrehoztam egy időgazdálkodás részleget! Nézze meg most!

Konkrét kérdése lenne? Hozzászólna? Itt a Facebookon megteheti!

 Tovább a könyvesboltba! »

Leave a Reply