Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Én döntök vagy a végzet?

dontes

Az emberek a hétköznapi életben folyamatosan döntéseket hoznak. Onnan kezdve, hogy reggel milyen ruhát húzzanak fel, vagy milyen lisztet vegyenek a boltban, egészen odáig, hogy milyen munkát, munkahelyet vagy házastársat válasszanak.

Életünk folyását, minőségét, eredményeinket alapvetően a döntéseink határozzák meg. Ez így egy elég nagyképű kijelentés – pedig így van. Ugyanakkor e mögött igen furcsa dolgok húzódnak meg.

A filozófusok sok száz éve vitatkoznak azon, hogy egyáltalán képesek vagyunk-e dönteni. A régi mechanisztikus, protestáns és  mohamedán elképzelés szerint minden úgy történik, ahogy ez egy felső erő akaratából, avagy a világ előző állapotából következik. Ahogy költőien fogalmazzák: Isten a világ előre megírt könyvének poros lapjait lapozza. Ez érdekes kérdéseket vet fel: miért kell megbüntetni mondjuk egy gyilkost, ha nem is tehetett mást?

Sok vallás és filozófia ezzel szemben az ember szabad akaratát  hirdeti, azaz az ember maga képes dönteni, hogy mit választ, ezért mindenkinek a személyes felelőssége a maga választása. A modern kvantummechanikai ismereteink szerint a világ nem olyan, mint egy irgalmatlan mechanikus gépezet és elvi lehetőséget ad a szabad akaratra.

Ezek elég elvont viták, sokkal fontosabb, hogy egyáltalán felismerjük-e, hogy dönthetünk. Az, hogy valaki szabad vagy fogoly, igazából a saját döntésein múlik. Ez volt a kedvenc témája a XX. századi egzisztencializmusnak.

Nagyon mókás (vagy inkább szomorú), hogy az emberek észre sem veszik, hogy lehetőségeket kapnak, amiket kihasználhatnak, azaz dönthetnek, hogy merre változzon az életük. Mondok erre egy jó példát. Az egyik barátom az Egyesült Államokban részt vett egy üzleti konferencián, ahol az egyik előadó elmondott egy módszert, amivel nagyon egyszerűen, minden különleges képesítés és befektetés nélkül rengeteg pénzt lehet keresni. Aztán taxival ment kifelé a reptérre. Közben nem bírta ki és elmesélte  a sofőrnek mi ez a módszer. Mire a sofőr csak ennyit mondott: „Hogy milyen szerencsés emberek vannak!” Fel sem merült benne, hogy ezt akár ő is megvalósíthatja.

Nap-nap után rengeteg döntést hozunk. Ha minden ilyen döntésnél hosszasan mérlegelnénk, akkor este lenne, mire egyáltalán a reggelink végéig eljutunk. Ezért az agyunk igyekszik tehermentesíteni minket. A megszokott módon ilyenkor a tudatalattink előre meghatározott program szerint dönt. Automatikusan vesszük fel a ruhánkat, automatikusan emelünk le a boltban a polcról egy bizonyos márkát.
Nyilván az már más kérdés, hogy mi van a tudatalattinkban, ami meghozza ezeket a mechanikus döntéseket. A legtöbb ember a tudatalattiját nem tudatosan építtette fel, hanem spontán módon alakult ki. A szüleitől örökölt alapelvek, a múltbeli tapasztalatok és benyomások, a környezet sulykolása és a mindent behálózó marketing és média üzenetei állnak össze egy olyan keverékké, ami aztán meghatározza a döntéseit nap-nap után.

Ezeket  a rutin döntéseket azonban tudatosan is tudjuk befolyásolni anélkül, hogy beleőrülnénk.

Az egyik módszer a választási lehetőségeink tudatos szűkítése. Einsteinnek tulajdonítják ezt az anekdotát: Egyszer az asszisztense megjegyezte: Professzor úr! Ma ugyan azt az inget húzta fel, mint tegnap! Mire Einstein ezt válaszolta: „ Nem ugyanazt, hanem ugyan olyat. Nekem tíz egyforma ingem van a szekrényben, így reggel rengeteg időt és energiát spórolok, hogy nem kell töprengenem  melyiket vegyem fel!

A választási lehetőségek szűkítése sok helyen nagyon hatásosan tud működni. Ha egy autónk van, nem kell töprengenünk melyiket használjuk. Ha pontos bevásárló listát készítünk és ezzel megyünk a boltba, akkor nem kell rengeteg választási helyzettel szembesülnünk, mit is vegyünk és ráadásul sokkal kevesebbet költünk és gyorsabban is végzünk.

A következő módszer a szokások tudatos kialakítása. Amit megszokásból teszünk, azt a tudatalattink rutinból elvégzi és nem kell rajta töprengenünk. Azonban – mint azt sokszor elmondtam – a szokások kialakulása vagy kialakítása kulcsfontosságú. Egy szokás sok dolog miatt alakulhat ki. Erről is van egy régi történet.

A feleség húsvét előtt sonkát főz és ilyenkor minden évben levágja a sonka végét.  A férje látta ezt és megkérdezte: Drágám, miért vágod le főzés előtt a sonka végét? Mert ezt így tanultam az anyámtól! A férjnek fúrja az oldalát és legközelebb találkozik az anyósával megkérdezi, miért kell levágni a főzés előtt a sonka végét? Az anyós válasza: Nem tudom, de ezt tanultam az anyámtól! A kérdés csak nem hagyja békén, és amikor aztán meglátogatják a feleség idős nagyaját, ismét csak megkérdezi: Miért kell levágni főzés előtt a sonka végét? – Jaj aranyom, azért mert nekem kis lábasom van és nem fér bele!

A jó szokások kialakítása kemény munka, ugyanakkor egész életünket meghatározzák. Ezzel sokat kell szenvedni, de az egyik legnagyobb trükk, amivel az életünket boldoggá és eredményessé tehetjük.

A másik fontos módszer az alapelveink tisztázása és ez alapján az alapelvek magunk számára történő megfogalmazása. Az életünk alap értékeinek meghatározása a boldog élet elsőszámú feladata. Mindezek az értékek alapján hozhatunk olyan alapszabályokat, amit újra és újra elmondhatunk magunknak, ami aztán beépül a tudatalattinkba és az alapján automatikusan tudunk jó döntéseket hozni. Ilyen alapszabályok lehetnek, amik az alapértékeinkből származnak:

  • Hűséges vagyok a feleségemhez
  • Sosem károsítok meg senkit
  • Ha egy mód van rá minőségi, egészséges és természetes élelmiszereket fogyasztok

Ezek az alapszabályok aztán fogódzót nyújtatnak egy döntési helyzetben és könnyen tudunk  jól dönteni. Mindenkinek vannak alapszabályai, de bizony ezek sokszor elborzasztóak…

Ha vezetőként embereket irányítunk, akkor érdemes rendszeresen tesztelni az alattunk dolgozókat, nekik milyen alapértékeik vannak és ez alapján ők milyen döntéseket hoznak. Amikor egy építőipari céget vezettem, rendszeresen megtettem, hogy a fizetési borítékba néha egy 5-10.000 forinttal többet raktam be. Ha a dolgozó jelezte a hibát, akkor tudtam, hogy számára a becsület fontos érték és szabály, ezért rá lehet bízni komolyabb feladatot is. Ha viszont nem szólt, akkor neki alaposabban a körmére kellett nézni, mert vagy ennyire figyelmetlen, vagy esetleg másban sem becsületes.

Kommentálja itt a Facebookon!

Legjobb Önfejlesztő könyvek tára itt.

Kiemelten ajánlott könyvek a témához:

Brian Tracy: Milliókat érő szokások 

A Milliókat érő szokások egy bevált, gyakorlatias útitervet ad, amelynek a követésével bárki elérheti minden célját, amelyet csak el tud képzelni magának, miközben rendkívül értékes emberré válik. (2.950 Ft)

Brian Tracy: Maximális teljesítmény 

A Maximális teljesítmény hatékony, és a gyakorlatban is kipróbált technikák rendszerezett gyűjteménye, amely 25 év kutatás és tapasztalat eredményeit sűríti. Az ismertetett módszerek könnyen alkalmazhatók, és azonnali eredményt hoznak. (3.950 Ft)

Leave a Reply