Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Hová tűnt az idő?

time

Az idő a világon a legdemokratikusabb dolog. Mindenkinek minden nap, pontosan, egyenlően 24 órája van, Bill Gatesnek éppen úgy, mint a legszegényebb kalkuttai szemétgyűjtőnek. Mindenkinek aztán egyéni felelőssége, hogy ebből a 24 órából mit hoz ki.

Sokan megkeresnek: nincs időm. Egyszerűen egy rohanás az életem és mégsem végzek semmivel! Mit csináljak? Ilyenkor az első kérdésem midig az: Pontosan el tudod mondani mit is csinálsz a napodban óráról-órára, percről-percre?

Sok szempontból az idő és a pénz hasonlóan viselkedik. Amikor az embernek kevés a pénze és folyamatosan anyagi gondokkal küszködik, akkor az első lépés, hogy kontrollálja a pénzét. Tartsa számon, vezesse mire is költ, rendszeresen nézze át a bevételeit, kiadásait. Általában pusztán a kontrol segítségével az ember pénzügyi egyensúlya meglepően javul. Ezt írtam az Útmutató a jómódú élethez című könyvemben: „Tapasztalataim szerint önmagában a háztartási napló vezetése 10-20%-al csökkenti a család kiadásait.” 

Hasonlóan az idővel is, ha nagyon szűkösen vagyunk, akkor az első lépés: kontrollálni azt. Elsőként fel kell mérnünk, mire megy el a napunk. Erre a legjobb eszköz, ha egy-egy nap folyamatosan leírjuk (lehetőleg percről-percre, de legalább negyedórás felbontásban) mit is csináltunk. A legjobb, ha ezt egy héten keresztül csináljuk.

Ilyenkor aztán sok minden kiderül. Teljesen világosan látszik mivel foglalkozunk. És ilyenkor már sok mindent lehet tenni.

Brian Tracy : Milliókat érő szokások című könyvében írja le, hogy egyszer meghirdetett egy méregdrága személyes coaching programot, aminek az volt a nagy ígérete, hogy a program végére fele annyi munkával kétszer akkora lesz a jövedelme. Erre teljes garanciát vállalt, ha nem sikerül elérni, visszafizette a teljes összeget. A módszer pofon egyszerűen a következő volt:

  • Első lépésben mindenki összeírta mi az a néhány (maximum 3-4) tevékenység, amit, ha csinál a munkájában, akkor az a legnagyobb hasznot, eredményt hozza.
  • Második lépésben nézzük át, mik azok a tevékenységek, amiket ténylegesen csinálunk (lásd a fenti időnapló). Ilyenkor szembesülünk azzal, hogy mennyi más alacsony hatékonyságú dologgal foglalkozunk a fontosak helyett. Példaként egy személyes beszélgetésben Brian Tracy elmondta, hogy rengeteg cégnek dolgozott, akik üzletkötéssel foglalkoznak. Itt az az idő az értékes, amit az ügyfelekkel tárgyalással töltenek. A felmérésekből konok egyhangúsággal derült ki, hogy bármely céget vizsgálva is, az üzletkötők a munkaidejük kevesebb,mint 20%-át töltik tárgyalással.
  • Harmadik lépésben ki kell találni, hogyan lehetne a nem fontos és lényeges dolgokat leépíteni. Hogyan lehetne például ezt másnak átadni, mással elvégeztetni, vagy egyszerűen felszámolni. Ebben kikérheti az ember a főnöke tanácsát és segítségét, de az is lehet, hogy egyszerűen csak rossz szokásokról van szó.
  • Utána folyamatos kontrolt kell tartani. Robin Sharma: A szerzetes, aki eladta a Ferrariját könyvében azt javasolja, hogy minden este részletesen menjünk végig a napunkon mit csináltunk, mire használtuk el aznap az életünket.

Brian Tracy büszkén mesélte el, hogy senki sem kérte vissza a coaching program árát. Általában messze sokkal jobb eredmény született mindenkinél, mint ahogy ezt várták. Hiába, az igazán zseniális dolgok mindig egyszerűek.

Mindezt Brian Tracy méregdrága személyes coachingja nélkül magunk is megvalósíthatjuk egy szemernyi önfegyelemmel. Bármilyen hihetetlen, újra és újra kiderül, hogy ezzel az időgazdálkodási módszerrel valóban elérhető, hogy kétszer annyi szabad idővel kétszer annyi pénzt keressünk.

Mivel úgy láttam, az időgazdálkodás nagyon sokaknak kiemelt problémája, egyrészt a könyvesboltomban létrehoztam egy időgazdálkodás részleget! Nézze meg most!

Konkrét kérdése lenne? Hozzászólna? Itt a Facebookon megteheti!

Leave a Reply