Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Mink van? – A testünk…

Mindenkinek egy darab fizikai test áll rendelkezésére. Se több, se kevesebb. Ráadásul olyan, amit kapott, reklamációra nincs lehetőség.

Ez a test ráadásul nem a mi igényeinkre készült. Mint a biológiából régen tudjuk, minden élőlény teste egy hosszú evolúciós folyamat során készül, hogy az adott környezetben a legjobban boldoguljon.

Mondok erre egy szép példát. Az óceánban kb. 1000 méter mélységben él a Poni hal. A tudósok megdöbbenve észlelték, hogy a halnak világító szerve van (sok mélytengeri halnak van ilyen). De a Poni halnak a belső szervei vannak kivilágítva!

Miért van ez? Kiderült, hogy a hal élethelyén a ragadozók úgy vadásznak, hogy alulról felfelé néznek és a felülről jövő halvány derengésben a zsákmány árnyékát figyelik. A Poni hal belső fénye pont annyira szűrődik át a bőrén, hogy elrejtse a fényben. Természetesen ez a fény pontosan olyan színű és intenzitású, mint az élőhelyén a felülről jövő fény.

Nyilván, ha a Poni halat máshova tesszük, akkor a dolog inkább a hátrányára válik. Például, ha a mély tengerbe raknánk, akkor ez a fény lámpaként kivilágítja a ragadozóknak. Ha viszont feljebb hoznánk, akkor ez a fényálcázás teljesen értelmetlen.

Az ember evolúciós szempontból két nagy korszak örökségét hordozza a testében, ami millió évek alatt alakult ki.

Az egyik ilyen a vízi majom korszak. Valaha, őseink 2-3 millió évvel ezelőtt a Közép-Afrikát elöntő hatalmas sós beltenger szigeteinek partjain éltek, idejük jelentős részében a vízben lubickoltak, ahol halakat, rákokat és kagylókat fogtak. Ennek a korszaknak rengeteg nyoma van a testünkben.

  • Ezért nincs érdemleges szőr az ember testén, csak a fején (ami gyakran kint volt a vízből), mert nem volt a vízben napfénytől védő szerepe. Ami kis szőrünk viszont maradt, az pont úgy nő, ahogy azt egy vízben úszó állattól elvárhatjuk, a víz áramlásának irányában.
  • Az ember erősen és sósan izzad – ezzel választotta ki a sós vízből felvett plusz sót.
  • Az ember az egyetlen főemlős, aminek van vízreflexe – ha víz alá kerül a fejünk, nem veszünk levegőt, pulzusunk lassul. A csecsemők ösztönösen tudnak úszni.
  • Az ember jelentős mennyiségű hájat növeszt a bőre alatt – ezzel hőszigetelt a vízi életmódnál. Ez minden vízi emlősnél (bálna, fóka, stb.) megtalálható vonás. Az embernek tízszer annyi zsírsejtje van, mint bármelyik más főemlősnek.
  • Tudatosan tudjuk a légzésünket szabályozni. Ezért tudunk szabad tüdővel búvárkodni. Bármely más főemlőst, ha víz alá nyomunk, az ösztönösen levegőt vesz és azonnal megfullad. Ez a légzésszabályozás teszi aztán lehetővé, hogy beszélni tudjunk, tudatosan tudjuk használni a gégénket.
  • A vízi ősember nagy mennyiségű halat és egyéb tengeti állatot fogyasztott, amivel rengeteg omega-3 zsírsav jutott a szervezetébe. Ez tette lehetővé az agy gyorsabb fejlődését – és ezért igényli a szervezetünk mai is fokozottan az omega-3-at.

Nem véletlenül a mai napig, aki igazán jó nyaralóhelyet keres magának, az automatikusan egy szubtrópusi tengerpartra gondol, ahol úszhat, búvárkodhat és heverhet a pálmák árnyékában.

Az ősember a következő millió éveiben a szárazon élt, vadászott és gyűjtögetett. Ebből a korszakból származik testünknek jó néhány öröksége. Például az ősemberek rengeteget gyalogoltak, vándoroltak. Szervezetünk ehhez alkalmazkodott és nem szeretjük, ha nem mozgunk, szabályosan belebetegszünk a mozgáshiányba.

Ízlésünk is ehhez a korhoz alkalmazkodott. Mivel ebben a korban nagy szükség volt a magas tápanyag tartalmú ételekre, ezért ösztönösen szeretjük például a zsíros ételeket. Ráadásul, mivel az ősember nem tudta tartósítani az élelmiszereket, a szervezet jó időkben zsír formájában tárolta el a táplálékot. Ha sokáig éhezniük kellett, akkor akár hónapokig meg lehetett ebből élni. Ezért aztán manapság, amikor senkinek sem kell éheznie, össztársadalmi problémává vált az elhízás.

Ugyan így az ősember korában néhány fontos anyaghoz nehezen és ritkán lehetett hozzájutni, mint az édes, cukros anyagokhoz vagy a sóhoz. Így a legtöbb ember ösztönösen szereti az édes és a sós ízeket. Mivel azonban ma már ezek korlátlanul rendelkezésre állnak, az emberek hajlamosak ezekből egészségtelenül sokat fogyasztani.

Ebben a korban a nemi szerepek nagyon szétváltak. A férfiak alapvetően csoportosan vadászni jártak, míg a nők a gyerekekkel együtt otthon voltak, vagy csoportosan tereferélve gyűjtögettek. A hosszú idő alatt a különböző szerepek miatt a két nem is szétvált. A férfiaknak például a vadászat miatt sokkal jobb lett a térlátása, az állandó figyelem miatt a nőknek viszont szélesebb a látómezeje. Ennek érdekes következménye, hogy ma a férfiak vezetésnél kevesebb balesetet okoznak előzés közben, a nők viszont sokkal jobbak a kereszteződésekben és itt vezetnek sokkal biztonságosabban.

De ezek a szétvált nemi szerepek még a társas kapcsolatokra is kihatottak. A férfiak csoportos vadászatában nem ritkán teljes csendben kellett a leshelyen ülni. Ezért a férfiak elsajátították a semmire gondolás művészetét – ami minden nőt borzasztóan tud idegesíteni. A nők viszont magas szinten elsajátították a kommunikációt, szinte gondolatolvasás szintjén – amitől viszont a legtöbb férfinek áll égnek a haja. A férfiak vadászat közben egyszerű, rövid utasítások formájában kommunikáltak. A nők viszont gondosan ápolva a szociális kapcsolatokat, körülírtak és csak utaltak a dolgokra. Ezért érthető, hogy a férfiak és a nők közt rengeteg a kommunikációs probléma. Így aztán ma sokan magyarázzák, hogy a férfiak a Marsról jöttek a nők meg a Vénuszról – ezért nem értik meg egymást. Pedig ez csak a testünk és elménk öröksége a sok százezer éves őskorszakból.

És most itt állunk, ezzel a teljesen más viszonyokra kifejlesztett testtel kell élnünk és elboldogulnunk egy modern világban. Ez aztán rengeteg probléma forrása.

Kommentálja itt a Facebookon!

Legjobb Önfejlesztő könyvek tára itt.

Kiemelten ajánlott könyvek a témához:

   dr. Tóth András: Ősember a pénztárcámban

Minden napra motiváció a Facebook oldalunkon

Leave a Reply