Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Pénzmágia 03 – Dugjuk el a pénzt magunk elől!

Kérdezek valamit, de előre szólok, nagyon fog fájni!  Mennyi az a pénz, amit eddig összesen keresett az életében? Mióta dolgozik, hány éve? Mennyit keres egy évben a család? Számoljon egy kicsit! Aztán volt még, amikor ehhez nagyobb összeg esett be (örökség, jutalom, stb.)? Negyven éves kor után ez az összeg gyakran akár 100 millió felett is lehet.

Ugyanakkor, ha megkérdezem mennyi most a megtakarítása, tartaléka ezzel szemben, jó, ha egyáltalán egy pozitív számot tud mondani. A magyar középosztály nagyobb részének sokkal nagyobbak az adósságai, mint a vagyona.

Ennek oka, hogy az ember ösztönösen mindig mindent elkölt. Ennek okairól részletesen írtam az Ősember a pénztárcámban című könyvemben.

A pénzmágia következő trükkje, hogyan tartsuk meg a pénzt, amit megkerestünk és már félreraktunk.

Igazából a pénz megszerzésével senkinek sincs baja. A probléma a pénz elköltésével van. Az ősember korszakból megmaradt ösztöneink szítják a romboló érzelmeinket és mindent elköltünk, amink csak van, sőt ha, lehet még adósrabszolgaságba is verjük magunkat.

Ez a mondat drámai túlzásnak hat, pedig nem az. Az ókorban, a legtöbb társadalomban a rabszolgák jelentős része (korszaktól függően 20-90%-a) nem idegen hódításokból származott, hanem az adósságaik miatt lettek úgynevezett adósrabszolgák. (Az ókorban mindenki rendelkezett egy extra hitelfedezettel – saját magával. Ha nem törlesztettek, eladták őket rabszolgának.) Attól, hogy nem adják el őket rabszolgának, még hasonló százalékban élhet így az emberek jelentős része ma is.

Ezért a legfontosabb (mágikus) dolgok egyike, hogy, ha már félreraktuk, eldugjuk a megtakarításainkat magunk elől. Milyen mód van erre? Erre vonatkozóan az Útmutató a jómódú élethez című könyvemben a következő nagyon konkrét tanácsokat adom:

A tartalék helyével, elhelyezésével kapcsolatban két dolog fontos. Az egyik, hogy vonjuk ki a látókörünkből ezt a pénzt. Ne lássa a saját ősemberünk, mert akkor bizony azonnal elköltené. Ezért kell – talán mulatságos módon – pont magunk elől elrejteni. Ne legyen hozzá internetbank, ne jöjjön róla SMS, ne legyen a saját bankszámlánk alszámlája, ne legyen a közelben bankfiók. Semmiképpen se legyen egyszerű és praktikus módja annak, hogy kivegyük innen a pénzt.

Viszont a feltöltése legyen könnyű. Ez az egész a malacpersely modern megfelelője. Ide is könnyű volt berakni a pénzt, de ahhoz, hogy kivegyünk belőle, össze kellett az egészet törni – ezt meg hétszer meggondolta mindenki. A tartalék feltöltési vagy újratöltési időpontjára a legjobb, hogy ha a fizetésünk megérkezésekor azonnal elutaljuk egy részét ide. Vagy beállíthatunk automatikus utalásokat is a bankszámlánkról.

A másik fontos dolog a tartaléknál, hogy biztos helyen kell lennie. Nem fektethetjük kockázatos alapokba, nem ruházhatunk be a saját (pláne barátaink, rokonaink) vállalkozásába belőle és nem adhatunk belőle kölcsön. Ennek tényleg a legjobb formája valami takarékossági banki számla, vagy azonnal elérhető pénzpiaci alap.

Sokat és keményen dolgoztak a pénzükért! Ne hagyják, hogy saját maguk kifosszák magukat…

Legjobb pénzügyi könyveket itt találja.

Kiemelten ajánlott könyvek a témához:

dr. Tóth András: Ősember a pénztárcámban

Vannak veszélyes könyvek. Ha elolvassa az ember, akkor utána már sohasem tehet úgy, mintha nem olvasta volna. (3.000 Ft)

dr. Tóth András: Útmutató a jómódú élethez  

A világon a legértékesebb tudás a pénzügyi ismeretek.  Ezért nem tanítják nálunk az iskolában. (3.500 Ft)

Klontz-Klontz-Kahler: Gazdagságra hangolva

A neves pénzügyi pszichológusok, valamint a pénzügyi tervező Rick Kahler a pénzügyi szokásokról készített korszakalkotó felmérésük eredményeire támaszkodva bemutatják, hogyan hangolhatod át gondolkodásod a gazdagságra. (1.950 Ft)

 Kérdése van, vagy hozzászólna? Itt a Facebookon megteheti!
Leave a Reply