Warning: Parameter 1 to wp_default_scripts() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Warning: Parameter 1 to wp_default_styles() expected to be a reference, value given in /var/www/customerwebs/efficenter/gazdagokkonyvesboltja.hu/wp-includes/plugin.php on line 601

Pénzmágia 5. – A világ legmagasabb kamatú bankja a Papabank

richkid

Hosszú távon a legjobb megoldás, ha a gyerekeinkből gazdag embereket nevelünk. Így nem lesz gond, hogy idős korunkra kiváló minőségű idősek otthonában élhessünk – mert majd telik rá nekik.

Pénzzel jól bánó gyerekeket nem könnyű nevelni. Ugyanis leggyakrabban észrevétlenül mi magunk rontjuk el a gyerekeinket. És ennek megoldására ismét van egy mágikus hatásossággal működő módszer: a Papabank.

Jól emlékszem, mennyire megdöbbentett, amikor a pénzügyi tanácsadói karrierem legelején rájöttem, hogy az emberek döntő része folyton elveri minden pénzét. Ez annyira mély élmény volt, hogy külön könyvet is írtam ennek okairól, Ősember a pénztárcámban címmel.

De hogyan születik az emberekben az a hamis elképzelés, hogy nem érdemes pénzt félrerakni és kamatoztatni? Ez is, mint nagyon sok minden – és ezt a pszichológusok igazán megmondhatják – a gyerekkorunkból ered. Hogyan ültetik a szülők a gyerekeik fejébe ezt a tévképzetet?

Tegyük fel, hogy a lelkes szülő ezt mondja gyermekének: „Pistike, most, hogy kaptál a szülinapodra/karácsonyra/locsolásra 5.000 forintot, szerintem legjobb lesz, ha nyitunk neked egy bankszámlát, és ezt rakjuk be, így egy év alatt a bank ad majd neked 3% kamatot is hozzá!” Püff – és ezzel már be is ültettük az ősembert a szerencsétlen gyerek agyába.

Ugyanis a gyerek számára az idő másként telik, mint a felnőtteknek. Számára egy év – az egy élet. Beláthatatlanul hosszú időtáv. Emlékezzenek csak vissza: amikor szeptemberben iskolába mentek, el sem tudták képzelni, hogy valaha nyár lesz – ez a 9 hónap beláthatatlanul hosszú időtávnak tűnt. Számunkra, felnőtteknek ez már egy teljesen átlátható időtartam és, ahogy az ember öregszik, egyre rövidebbnek tűnnek az évek.

Szóval a gyerek számára a „nyitunk neked egy bankszámlát, berakjuk, és egy év alatt a bank ad majd neked 3% kamatot” mondat azt jelenti: elvesszük a pénzed és soha, de soha nem látod újra, és mindezt egy teljesen nevetséges 150 forint kedvéért. Ebből a gyerek rögtön levonja a következtetést: ha pénzhez jut, akkor azt rögtön el kell költeni, különben ellopják a saját megtakarításait. Szép példája ez a jó szándéknak, amivel a pokolba vezető út van kikövezve.

Akkor hogyan lehet mégis rávenni a gyereket, hogy rakja félre a pénzét, és ne költsön el mindent? Erre a kérdésre David Owen rendkívül szellemes javaslatot ad a Papabank című (kaphatatlan) könyvében. Azt javasolja ugyanis, hogy ne a bankba rakassuk a gyerekkel a pénzét, hanem nyissunk mi neki egy speciális bankot, a papabankot (opcionálisan mamabankot). Ez természetesen a mi pénztárcánkban van, de szigorú nyilvántartás szerint (kockás füzetben, vagy Excel táblában) adjunk a pénz után heti-havi 3-5% kamatot. Nyilván ilyen őrült bankot az üzleti életben nem találunk, hiszen a heti 3% kamat éves 365%-nak felel meg – ugyanakkor ennek pedagógia értéke felbecsülhetetlen. Minket pedig jó eséllyel juttat majd egy luxus idősek otthonába, amit majd pénzügyileg kiválóan nevelt gyerekeink könnyedén finanszíroznak majd.

Ugyanis a papabank segítségével már a kis gyerekek is meg fogják érezni, hogy érdemes a pénzt félrerakni. Egy hét még nekik is átlátható idő. Megérthetik a kamat működését, megélhetik a kamatos-kamat csodáját. Megtapasztalhatják, milyen az, amikor az egyik testvér mindig félrerak, a másik meg mindenét elkölti. Még középiskolás kora előtt sikeresen csődbe mehet és meggazdagodhat többször is – és mindezt minden szörnyű következmény nélkül. Sokkal, de sokkal jobb ez így, mint felnőttként végigélni mindezt.

Legjobb pénzügyi könyveket itt találja.

Ajánlott könyvek:

A gyerekek pénzügyi neveléséről (is) részletesen írok itt:

dr. Tóth András: Útmutató a jómódú élethez  

A világon a legértékesebb tudás a pénzügyi ismeretek.  Ezért nem tanítják nálunk az iskolában. (3.500 Ft)

A hivatkozott Papabank című könyv sajnos csak kivonatban érhető el:

David Owen: Papabank (részletes könyvkivonat) – kézirat
Szintén kivonatban érhető el a könyvformában magyarul meg sem jelent:
Michael Ellsberg: A Milliomosok képzése (részletes könyvkivonat) – kézirat
Egy másik felforgató könyv a gyerekek pénzügyi neveléséről:

Robert T. Kiyosaki: Gazdag papa, szegény papa

Mit tanítanak a gazdag szülõk gyermekeiknek a pénzrõl, amit a szegények és a középosztálybeliek nem tanítanak meg? (2.950 Ft)

Kérdése van, vagy hozzászólna? Itt a Facebookon megteheti!

Leave a Reply